Om spillet

Vreide menn bør bruka vitet,
bråket blussar lett av lite,
skapt vart hunden til å gøy,
fødd vart mannen for å døy.

Decadance presenterer: Inndalssaga 5 – Malstrøm

Malstrøm er femte kapittelet i Inndalssaga, en serie med spill med utgangspunkt i det lille bygdesamfunnet Inndalen. Inndalen er ei fiktiv bygd på Nordmøre, som ligger innenfor det større samfunnet Baugfjorden. Hendelsene i dette spillet utspiller seg 25 år etter foregående spill, Blodhevn.


Praktisk informasjonGosforth_fishing

 • Dato: 1.-4. september 2016.
 • Sted: Janheim på Jøa i Fosnes kommune i Nord-Trøndelag.
 • Transport: Felles buss fra Trondheim og Værnes lufthavn torsdag morgen og tilbake søndag formiddag. Transport til Trondheim/Værnes må ordnes selv.
  – Avreise til spillet: torsdag 1. kl 0830 fra Trondheim sentrum (Leuthenhaven) og 0915 fra Trondheim lufthavn Værnes.
  – Bussen er tilbake på søndag: ca. kl 1830 på Trondheim lufthavn Værnes og kl 1915 i Trondheim sentrum.
 • Pris: Kr 1800, inkludert kr 500 for buss tur/retur fra Trondheim og kr 300 for mat. Skremming – priceless.
 • Aldersgrense: Aldersgrense er 18 år, 16 år ved søknad og godkjennelse fra foreldre.
 • Overnatting: Innendørs i langhus i jernalderstil. På gulv eller benker for de fleste, seng bare for noen få.
 • Påmeldingsfrist: 15. desember 2015.
 • Betalingsfrist: 15. mars 2016. Alle som har fått tildelt rolle vil få tilsendt en kortrolle i god tid før dette.
 • Kontonummer: Deltakeravgift betales til konto 0539.65.73387

pamelding_knapp


Hva slags spill er dette?

Dette er et levende rollespill, en såkalt live/laiv. Levende rollespill er en lek for voksne. Det er ikke tillatt med gjenstander, klær eller snakk som minner om vår moderne tid. Deltakerne spiller hele tiden, også når man sover, spiser eller er på do. Vi spiller innenfor sjangeren som etterhvert har fått betegnelsen Nordic LARP. Det vil si at regler og poengberegning har en veldig liten plass, mens historiefortelling, samhandling og innlevelse har en desto større plass.

Dette er et vikingtidsspill. Vårt mål er å gi deg en opplevelse av at du virkelig lever i vikingtiden i noen dager, både kulturelt og visuelt. Vi krever derfor av deg at du har forberedt deg godt ved å sette deg godt inn i informasjonsmaterialet vi gir deg. Vi krever også at du har anskaffet deg passende klær og utstyr. Du trenger ikke håndsy alle klærne og plantefarge undertøyet ditt, men vi har litt strengere krav til klær og utstyr enn du kanskje er vant til fra andre spill. Vi kommer til å tilby rådgivning og kurs for å hjelpe deg med dette, og det vil også foreligge et eget kostyme- og utstyrskompendium. I vikingtiden så arbeidet alle, så du vil bli tildelt enkle hverdagsoppgaver, som å skjære opp kål, hugge ved, spinne garn, hente vann eller spikke redskaper.

Dette er et spill som blir vilt, vakkert og intimt. Jernaldergården på Janheim er verdens aller vakreste livested, mener vi. Det er ingen særlige moderne elementer å skue. Dette gjelder også innendørs, og vi krever derfor at du kun benytter kompatibelt utstyr inne på området. Det er ingen steder å gjemme seg vekk, og vi forventer derfor at du bytter ut soveposen med skinn og pledd, og kler deg i fargenøytralt undertøy. Om vi ser noe Kari Traa, så vil vi foreta tvangsbytte med Sunnivas gamle menstruser fra nittitallet.

Dette er et spill med magisk realisme. Det er ikke fantasy. Vi ønsker å framstille en vikingtid med høy grad av realisme, inspirert av sagalitteraturen. Men i vikingtiden trodde folk på guder og makter, vetter og alver, tusser og trollskap. I vårt univers kan du derfor møte både vetter og seidfolk, og de vil finnes på ordentlig…kanskje. Noen mener i alle fall det, andre tror det bare var vinden som rev i husnåva.

Dette er et spill med hemmeligheter. Vi praktiserer ikke innsyn i roller og gruppekompendier. Det er ikke meningen at du skal dele ting fra rollen din før vi har sagt «tid inn». I de fleste tilfeller vil alt vi mener andre skal vite om rollen din, stå i deres kjentfolkliste. Vi mener at ekte overraskelser er de beste overraskelsene.

Dette er et skummelt spill. Vi vil prøve å skremme deg, og å skape en stemning av uhygge. Vi garanterer ikke at du får sove uforstyrret gjennom natta. Vi tar selvsagt forholdsregler for å sørge for at ting er sikkert, og at du har muligheten til å trekke deg vekk hvis det blir for mye for deg. Dette innebærer også at kamp ikke vil være et hovedfokus.

Dette er et spill der ingen ting er tabu. Ingen tema for fæle, grusomme eller vulgære, verken i bakgrunn eller spill. Dersom du i påmeldingen reserverer deg mot å spille på enkelte ting, vil vi ikke gi deg en rolle der dette er et hovedpoeng, men vi kan ikke love deg at du ikke vil bli eksponert for dette via andre spilleres roller og historier.

Dette er et spill med bamsemoms. Vi er opptatte av at du er frisk, trygg, mett, underholdt og glad, i tillegg til skremt, selvsagt. For å få til dette trenger vi din hjelp, på den måten at du sier fra til oss om ting er kjedelige, frustrerende eller fæle på feil måte. Som arrangører er vi til stede for deg, også når du trenger en timeout med bamsemoms.

Dette er DecaDance. Vi er en arrangørgruppe basert i Trondheim, med medlemmer som har drevet med levende rollespill siden 1992. Vi står bak til sammen åtte spill, det første i 2000. Du kan lese mer om disse i arkivet. Vi etterstreber en dekadent stil, med høyt fokus på gode forberedelser, gode omgivelser, gode historier, og sterke opplevelser.

Velkommen til vikingtiden – om du tør.

Horg


Ymse spørsmål og svar

Kan jeg være med selv om jeg aldri har spilt i Inndalssaga før? – Ja, det kan du absolutt. Du kan ha en helt fullverdig opplevelse helt uten å ha satt dine ben i Inndalen før. Siden vi nå befinner oss på et nytt sted og et kvart århundre etter forrige spill, så er de fleste rollene dessuten helt nye og uten nødvendigvis noen tilknytning til inndalingene. Vi forventer imidlertid at alle spillere leser bakgrunnsmaterialet godt. Det gjelder både nye og gamle spillere.

Vil alle som melder seg på få plass? – Nei. Vi har begrenset antall plasser. De som ikke får plass i første omgang blir satt på venteliste. Erfaring tilsier at det blir utskiftninger og frafall, og kanskje ender du til og med opp med å få delta gratis.

Er jeg sikret plass hvis jeg melder meg på tidlig? – Nei, vi velger spillere på en slik måte at vi får en god blanding av nye og erfarne spillere, aldersspredning, kjønnsfordeling og spillere som passer til de rollene vi har. Ingen får tildelt rolle før påmeldingsfristen har gått ut.

Kan jeg sende inn rolleforslag? – DecaDance skriver alle rollene. Vi inkorporerer bare i begrenset grad spilleres rolleforslag. Om du har spesifikke ønsker, tanker eller forslag til gode rolleelementer, ta kontakt med oss i god tid, så kan vi diskutere det.

Hvordan kan jeg være sikker på at jeg får spille det jeg vil, om jeg ikke får skrive rollen selv? – Vi mener, i all beskjedenhet, at vi skriver de beste rollene. Det er vi som kjenner plottene, relasjonene og hva som driver fortellingen framover. Når det er sagt, vil vi ta kontakt med deg pr. telefon etter at du har mottatt rollen din, for å diskutere eventuelle spørsmål eller motforestillinger du måtte ha. Du har også anledning til å ta kontakt med oss allerede etter at du har mottatt kortrollen, for å komme med innspill og ønsker da.

Kan jeg spille en gammel rolle fra tidligere spill? – Handlingen er denne gang satt til tjuefem år etter Inndalssaga 4: Blodhevn. De fleste tidligere rollene våre er for gamle til å dra på utferd, men det er i visse tilfeller mulig å spille rollens etterkommere. Mange av rollene vil imidlertid ha relasjoner til tidligere roller, og vil kunne spille videre på deres erfaringer, deres egenart og fortelle deres historier.

Er det lov å drikke alkohol? – Ja, det er det, men dette er ikke en fest. Situasjonen og stedet der spillet foregår tilsier at det ikke vil være store mengder alkoholholdig drikke tilgjengelig, og ikke naturlig å drikke seg overstadig beruset.

Hvordan praktiseres kjønnsroller på laiven? – I tråd med tidligere kapitler i Inndalssaga er det i vår versjon av vikingetiden klare forskjeller på kvinner og menn. Dette betyr ikke at kvinner ensidig er menn underlegne, men at kvinner og menn har ulike roller og at det innebærer vanære for begge kjønn å ta på seg den andres roller. Mer om dette under kjønn i ordlista.

Kan jeg kjøre egen bil hvis jeg ønsker det? – Nei. Vi starter spillet på en slik måte at alle spillere bør delta på felles transport. Det er heller ikke naturlig at noen kommer rekende for seg selv – vi befinner oss på ei øy. I motsetning til hva man kanskje er vant til fra andre spill, så bruker vi å overholde tidsfrister. Det vil dessuten bli gitt viktig informasjon på bussen.

Kan jeg ta med egen mat hvis jeg ikke vil ha vikingmat? – I vår setting så er det ikke naturlig at man setter seg i hver sin krok med hver sin brødskalk. Folk spiser sammen, og de aller fleste menn lager ikke mat. Hvis du har spesielle kostholdsbehov, så må du si fra til oss, så vi kan ta hensyn til dette. Hvis du ønsker å ha litt ekstra mat liggende, må den følge kriteriene gitt i vårt matkompendium, eller gjemmes i designert off-rom ved utedassen.

Må jeg virkelig lese alle kompendiene og rollen? Den er så laaaang! – Vi mener at godt informerte spillere er gode spillere, at gode spillere fører til godt spill, og at godt spill fører til episoder som det vil gå gjetord om og du vil drømme klamme drømmer om i årevis framover. Les alt nøye – du får det mye artigere på den måten.

Kan jeg røyke? – Ja, men røyking er et off-element som ikke skal omtales i spill, og som bare skal forekomme på angitt plass.

Kan jeg bruke briller? – Ja, det kan du, selv om linser er bedre.

Kan jeg ha med barn? – Nei, dette er et spill for voksne, som ikke passer for barn. 16 år er nedre aldersgrense, også i følge med foreldre.

Denne lista vil bli oppdatert når vi mottar flere spørsmål som kan ha allmenn interesse.

Comments are closed.